شب اوّل محرم الحرام: آغاز ایام حسینی و نوحههای ورودی
شب دوم محرم الحرام: ورود امام حسین علیه السلام به کربلا؛«آري اينجا كربلاست، اينجا بهشت سرخ بدنهاي بيسر است،اينجا نگارخانه گلهاي پرپر است،اينجا حريم قرب شهيدان داور است.»
شب سوم محرم الحرام: معمولاًسینهزنی سنتی لارستان از شب سوم حال و هوایی دیگر به خود میگیرد.اشعار و نوحههایی که در این شب خوانده میشود مربوط به ورود اهل بیت امام حسین (ع) وشناساندن کربلا می باشد؛ «به گوشم ميرسد هر لحظه آواي خدا اينجا / مران اي ساربان محمل كه باشد كربلا اينجا».
شب چهارم محرم الحرام: به ياد حرّ بن يزيد رياحي است؛ حر آزادمرد دشت كربلاست، اسارت در عشق حسين (ع) او را آزاد كرد. لحظه بازگشت به آغوش رحمت حسيني بود كه معني آن ندا را دريافت.
شب پنجم محرم الحرام: نوحههای این شب درمورد دو طفلان مسلم ابن عقیل، شناساندن مردم کوفه و حبیب ابن مظاهر میباشد.
شب ششم محرم الحرام: به ياد شاهزاده علی اكبرامام حسین (ع) است.سلام برعلي اكبر، سرو بوستان مردانگی. سلام بر علي اكبر، زيباترين گل باغ حسين، صبر و قرار حسين، نور دو چشم حسين (ع).
سلام بر او كه در صورت و سيرت شبيهترين كس به پيامبر مهر و رحمت بود، تا آنجا كه پدربزرگوارش ميفرمود: «هرگاه مشتاق ديدار پيامبر ميشديم به چهره او مينگريستم.» سلام و درود بيپايان بر صورت و سيرت پيامبرگونهاش.
شب هفتم محرم الحرام: به يادنوجوان سيزده ساله قاسم بن حسن (ع).سلام بر قاسم، يادگار حسن (ع)، يار حسين (ع)، نوجوان شجاع و دلير كربلا. او كه در نظرش مرگ شيرينتر از عسل بود و طعم شيرين آن را در آغوش عمو چشيد، درود خدا بر او و پدر كريمش.
شب هشتم محرم الحرام: در لارستان دو شب نوحهها واشعار اختصاص به شاهزاده علی اکبر دارد.علتش به خوبی مشخص نیست؛ شاید بهخاطر این باشد که او اولین شهید از خاندان اهل بیت (ع) هاشمی بوده است. شاید هم به دلیل جوانیش باشد.
شب نهم محرم الحرام: به ياد سقای دشت کربلا حضرت ابوالفضل العباس (ع). سلام بر تو اي نخل استوار جانبازي؛ اي فرزند ايثار و فداكاري! اي تنديس ادب! اي عباس سلام بر تو كه يادآور استقامتي! اي شير حيدر! سلام بر عشق و برادريات، اي مصداق فروتني!
عصر تاسوعا: درلار عصر تاسوعا از ویژگیهای فراوانی برخوردار است و در این بعدازظهر همه اقشار مردم در سینهزنی شرکت می کنند نوحه هایی که در این خوانده می شود به ياد طفل شيرخواره
علياصغر، درخشانترين چهره كربلا و بزرگترين سند مظلوميت امام حسين (ع) است. تاريخ داغي به سنگيني داغ شهادت او را نديده است. آخرين سرباز امام حسين (ع) اگر چه كوچك است اما مقامش نزد خدا والاست. او بابالحوائج است. همچنین در این روز نوحهی حضرت ابوالفضل(ع) هم خوانده میشود.
شب عاشورا: نوحههای این شب بیشتر به سخنان امام حسین (ع) با اهل بیت و اصحابش وسخنان زینب کبری (سلام الله علیها) با امام حسین اختصاص دارد وبه لیله الوداع معروف شده است.
دهم محرم الحرام عاشورا: سلام بر حسين سرور آزادگان جهان، او كه با خون خود عبوديت و مظلوميت را تعبير كرد. او كه عاشورا را آفريد و راه جاودانگي و مردانگي را ترسيم كرد. او كه به ما آموخت چگونه عقيده را پاس بداريم و از خلق دفاع كنيم. در مكتب حسين (ع) آموختيم كه مرگ با عزت بهتر از زندگي با ذلت است. نوحهها و اشعاری که در این روز میخوانند در وصف امام حسین (ع) و تمامی اصحابش میباشد.
شب یازدهم محرم الحرام: در این شب سینهزنی نیست بلکه مراسم ویژهیشام غریبان کربلا به اجرا در میآید.
دوازدهم وسیزدهم محرم الحرام: دراین دوشب در لار بعضی از دستهها، در قالب یک یا دومحله به سینهزنی سنتی میپردازند. البته مردم لار بعد از این ایام در قالب یک دسته به سینهزنی به مدت 10 شب دیگر میپردازند؛ این سینهزنی بیشتر در اطراف خیابان گُردان انجام میگیرد. تا دهه ی دوم محرم این عزاداری ادامه پیدا میکند.
«اقتباس از کتاب آیین عزاداری سنتی لارستان»