2
 
مهوه لاری
تاریخ انتشار : 20 آذر 1393 ساعت 19:19:40 | تعداد بازدید: 2571
صمد(یعقوب) کامجو: مهوه غذای سنتی منطقه لارستان است .مهوه لاری به صورت مایع می باشد. بسیار خوشمزه ،مقوی ودارای یُد فراوان است .مهوه خوب، خوش بو، رنگ آن زرد می باشد .در قدیم در داخل «خُمه» ودر پشت بام قرار می دادند.
 
برای خوردن داخل وسیله ای کوچکتر به نام کَلِنگ( نوعی سفال) قرار می گرفت . برای پاشیدن مهوه روی نان از وسیله ای به نام «پِشتَکو»( برگ کوچک نخل ) استفاده می شد . نانی که همراه با مهوه وروغن می خورند به «نونه مهوه راغنی »معروف است .معمولا بچه ها  آنرا به صورت مخروط( ساندویجی ) در آورده « بئو بئو » و همزمان با راه رفتن می خوردند.  اگر این نان با تخم مرغ قاطی وترکیب شود به« نیننی » تبدیل می شود .روی نیننی در بعضی مواقع از گیاه «بابونه» نیز استفاده می کنند . موارد استفاده دیگر مهوه برای زدن روی بتنور ،تفتان ،تَپ تَپی،رگاگی،فَلَزی،نونه نازک،جَرادَ،بالَتُوه،شُلشُلُو،لیتَک،گَپُک و… اشاره کرد با مهوه ،غذایی به نام جیغ در هوا نیز درست می کنند . مهوه با  شیوهای خاص و مهارتی ویژه توسط زنان ساخته می شد،فقیر و غنی از آن بهره می گرفتند و آن را از ساخته های مادر «گرگین میلاد» می دانند.

طرز تهیه مهویه لاری:
مواد لازم : ماهی مُوتُو خشک ،خندل(خردل)،نمک ، مقداری آب:
طرز تهیه : اول ماهی«مُوتُو» خشک شده را درون خمره کرده با نمک و آب مخلوط نموده وبه «اومَهی » تبدیل می شود .مدت ۲۰ تا ۲۵ روز خمره را در جایی که آفتاب باشد می گذاریم بعد از این مدت ماهی را از خمره بیرون آورده و آن را درون صافی می ریزیم و به آن چنگ می زنیم تا حسابی له و خارهای آن گرفته شود بعد شیره اصلی ماهی که گرفته شد درون خمره می ریزیم . خندل را شیرین کرده(با نمک وآب چنگ می زنیم ودرون سینی ریخته ،در آفتاب قرار داده،تاخشک وشیرین شود )خندل را بو داده ونرم می کنیم وبه شیره درون ماهی اضافه می کنیم . خمره را در جایی که آفتاب باشد ،معمولا لاری ها در پشت بام قرار می دادند تا بوی خوب ورنگ آن زرد شودوبعد از ۱۵ روز آماده ی خوردن می شود .

کد مطلب: 9954
 
کد امنیتی:   
 [2 نظر]

لاری از شیراز
Iran, Islamic Republic of
14 آذر 1394   ساعت: 01:20:17

خدا رحمت کنه بی بی که نو مهوَه روغنیش و بالَتوَش مزیاد ناچو

 
علی
Iran, Islamic Republic of
17 فروردين 1394   ساعت: 16:55:55

واقعا خوشمزه و لذیذ هست. مخصوصا اگر با نان و کره(مسکه)گوسفندی میل شود. اگر به شهرستان زرین دشت(حاجی آباد)جنوب استان فارس سفر کردید.حتما مهویه زرین دشت رو برای یک مرتبه که شده امتحان کنید.حتما از این غذای محلی خوشتون میاد.