«انداختنِ سرِ بیرق» در سینهزنی سنتی لارستان
تاریخ انتشار : 31 مرداد 1400 ساعت 21:56:39 | تعداد بازدید: 1231
صمد کامجو:
بدون ترديد اصل عزاداري و اقامهی ماتم براي شهدا و آزادمردان تاريخ، در اسلام سابقهی ديرين داشته است.
هر نوع عزاداری و سینهزنی شاخصهای مخصوص به خود دارد؛ با توجه به اینکه سبک سینهزنی سنتی لارستان در نوع خود بینظیر است، بیش از ۲۰ ویژگی وجود دارد که در کمتر عزاداریها میتوان مشاهده کرد.
یکی از آن ویژگی ها، انداختن سر بیرق(علم) در ظهر عاشورا است.
در شبهای دههی اول محرم سر بیرقها که به قبه معروف است روی بیرقها (لاریها به بیرق عَلَم میگویند) نصب میباشد. در ظهر عاشورا بعد از اذان گفتن سر بیرقها انداخته میشود.
فلسفهی عمل: «انداختن سرِ بیرق» که مربوط به ظهر عاشوراست شاید برگرفته از همان نیمه افراشته کردن پرچمها به احترام درگذشت یکی از بزرگان باشد.
هماکنون در کلیهی کشورها و ارتشهای دنیا زمانی که یکی از سران لشکری یا کشوری فوت، کشته یا شهید میشود، پرچم ها را به صورت نیمه افراشته در میآورند.
به منظور احترام به سیدالشهدا حضرت امام حسین(ع) و شهید شدن ابوالفضلالعباس(ع) که پرچمدار قیام عاشورا بوده است، این رسم بینظیر بعد از اذان ظهر عاشورا طی مراسمی خاص و زیبا در همه دستههای سینهزنی سنتی حیدری و نعمتی لارستان صورت میگیرد
.
این یک شاخصهی بسیار مهم است که در هیچ عزاداری دیده نمیشود و به اجرا در نمیآید. این عمل مخصوص عزاداری و سینهزنی سنتی لارستان میباشد. بعد از این مراسم مردم در خیابانها یا در مساجد اقامه نماز ظهر میکنند و مجدداً به عزاداری و سینهزنی میپردازند.